Skip to content

De zon en de huid

Huidtype

Je huidtype zegt veel over hoe goed je tegen de zon kan. Als je een hele lichte huid hebt dan verbrand je snel, hoe donkerder je huid hoe minder snel je verbrandt. Dit heeft te maken met de hoeveelheid pigment die je huidt aanmaakt. Hoe meer pigment wordt aangemaakt, hoe donkerder de kleur van de huid en hoe minder snel je verbrandt. Het pigment beschermt je huid dus tegen de ultraviolette straling (uv) van de zon. Maar ook als je niet verbrandt, heeft uv-straling een effect op je huid. Het is daarom belangrijk jezelf altijd goed te beschermen.

Ultraviolette straling

Er zijn 3 soorten uv-straling: uv-a, uv-b en uv-c. Uv-c bereikt de aarde niet. Uv-a is het hele jaar door aanwezig, terwijl uv-b vooral actief is gedurende de zomermaanden.Te veel uv-a zorgt voor huidveroudering (A van ‘aging’) en vermindert de elasticiteit van de huid, waardoor rimpels ontstaan. Verbranding van je huid komt vooral door uv-b ((B van ‘burning’). Uv-straling kan huidkanker veroorzaken. Het is daarom belangrijk verantwoord om te gaan met de zon.  

Gewenning

Als je langer in de zon zit, dan gaat je huid zich aanpassen. De huid wordt op den duur dikker en maakt meer pigment aan waardoor je minder snel verbrandt. Het is belangrijk dat je je huid in het voorjaar langzaam laat wennen aan de uv-stralen zodat je huid beter tegen de zon kan. Bouw dit langzaam op door bijvoorbeeld een uurtje te wandelen in de zon.

Zonschade voorkomen

Veel mensen genieten van de zon maar te veel zonlicht kan voor schade aan de huid zorgen. Dus: geniet van de zon, maar denk aan je huid. Er zijn verschillende manieren om je huid te beschermen in de zon. Een combinatie hiervan is het meest effectief. De mate waarin je van de zon kunt genieten én de wijze waarop je aan je huid moet denken, is afhankelijk van de gevoeligheid van je huid en huidtype.

Wist je dat?

Het is een fabel dat mensen met een donkere huid geen huidkanker krijgen. Ook bij een donkere huid kan huidkanker voorkomen, hoewel het bij deze groep mensen juist vaak voorkomt op de huiddelen die niet worden blootgesteld aan zon, zoals de voetzolen.

Zonnebank

Zowel overmatige straling van de zonnebank als de zon zijn schadelijk voor je huid en kunnen op den duur huidkanker veroorzaken. Het verschil is dat de zonsterkte varieert gedurende het jaar waardoor je huid rustig kan wennen. Met de zonnebank is dit niet het geval en daarom wordt het gebruik van de zonnebank afgeraden.

Schaduw

Uv-straling is het sterkst tussen 11 en 15 uur. Dan kun je de zon het beste vermijden. De schaduw onder een parasol biedt overigens geen volledige bescherming tegen verbranding. De uv-straling weerkaatst tegen luchtdeeltjes (verstrooiing) en komt zo ook onder de parasol terecht. Dus ook als je in de schaduw zit is het belangrijk om je goed in te smeren.

Kleding

Alle kleding biedt bescherming tegen uv-straling, maar er zit wel verschil tussen materialen. Hoe dikker de vezel en hoe dichter de stof is geweven, hoe meer uv-straling de kleding tegenhoudt. Ook heeft de kleur invloed; donkere kleding houdt UV-straling vast en lichte kleding weerkaatst ze alleen. Donkere kleding beschermt daardoor beter. Je kunt je kleding kiezen op basis van de gevoeligheid van je huid, de activiteit die je gaat ondernemen en de zonsterkte. Speciale uv-werende kleding houdt wel 98% van de uva- en uvb-straling tegen. Dat scheelt dus insmeren. Vergeet niet om de huid die niet bedekt is in te smeren met zonnebrandcrème. 

Zonnebrandcrème

Als je voor langere tijd in de zon wilt, kun je je huid beschermen met zonnebrandcrème. Deze bevat uv-filters die de uv-straling die op de huid valt absorberen of weerkaatsen. De beschermingsfactor, Sun Protection Factor (SPF) geeft aan hoeveel bescherming het product biedt. Gebruik een zonnebrandcrème met minstens SPF 30. Begin hiermee op de eerste zonnige dagen van het jaar.

Kies in ieder geval een zonnebrandcrème die bescherming biedt tegen uv-a- en uv-b-straling. De prijs van een zonnebrandcrème heeft geen invloed op de bescherming. Voor een goede werking moet je de crème al een half uur vóórdat je de zon in gaat op je huid smeren. Wees daarbij niet te zuinig en smeer je regelmatig opnieuw in, zeker na het zwemmen, afdrogen of sporten.

Tips om voldoende te smeren:

  • Gebruik minstens factor 30
  • Smeer jezelf iedere 2 uur opnieuw in
  • Gebruik ongeveer een theelepel zonnebrandcrème voor je gezicht
  • Voor de rest van je lichaam gebruik je ongeveer de hoeveelheid van het kommetje van je hand

Hoofddeksels

Een hoofddeksel is onmisbaar voor iedereen die kaal of kalend is. Je schedel is tenslotte de hele dag in de zon als je buiten loopt. Maar je gezicht, hals en nek hebben ook bescherming nodig. Dit kan je doen door bijvoorbeeld een pet of hoed te dragen met flappen, een zonneklep of met een brede rand. Hier geldt hetzelfde verhaal als bij de parasol; het gezicht krijgt niet direct, maar wel indirect uv-straling te verwerken. Zonnebrandcrème geeft extra bescherming.

Zonnebril

UV-straling kan blijvende schade veroorzaken aan de ogen. Bescherm je ogen met een zonnebril. Een goede zonnebril filtert de uv-straling uit het licht. Vraag hiernaar als je een zonnebril aanschaft. Er zijn ook steeds meer zonnebrillen die aan de zijkanten aansluiten op het gezicht. Het montuur en/of klepjes aan de zijkanten voorkomen dat UV-straling via de zijkant van de bril in je ogen valt.

Back To Top