CHECK JE VLEKJE

Nieuws

Resultaten onderzoek zongedrag 16-07-2009

Onlangs kon u via deze website meedoen aan een online-onderzoek naar het zongedrag van Nederlanders. Dit onderzoek werd uitgevoerd door de Universiteit van Maastricht in samenwerking met het Catharina Ziekenhuis Eindhoven. Bij deelname aan het onderzoek kreeg u persoonlijke feedback op uw zongedrag.

Het onderzoek is afgerond. U kunt hier de resultaten van dit onderzoek nalezen.

Resultaten onderzoek huidbeschermend gedrag van Nederlandse volwassenen

In het onderzoek zijn (ex-) huidkankerpatiënten vergeleken met ‘algemeen publiek’, en is een zonadvies-op-maat programma ontwikkeld en getest onder deze groepen. Dit programma is ontwikkeld door de vakgroep Gezondheidsbevordering van de Universiteit Maastricht, in samenwerking met het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. De resultaten laten een aantal duidelijke verschillen zien.
Allereerst is qua blootstelling aan de zon gevonden dat huidkankerpatiënten veel minder vaak verbrand zijn in het afgelopen jaar dan mensen uit het algemeen publiek.
Wat betreft het huidbeschermend gedrag, blijkt dat huidkankerpatiënten vaker hebben aangegeven dat zij denken dat zij zichzelf goed beschermen, met name als zij op het strand of bij een zwembad zijn, maar ook bij buitenactiviteiten. Deze subjectieve inschatting wordt gedeeltelijk bevestigd door het feitelijke beschermgedrag. Daaruit blijkt namelijk dat huidkankerpatiënten duidelijk vaker de schaduw opzoeken op het warmst van de dag .Er werden echter geen grote verschillen gevonden wat betreft het dragen van een petje of zonnehoedje en het dragen van beschermende kleding.
Huidkankerpatiënten maken duidelijk vaker gebruik van zonnebrandcrème bij buitenactiviteiten in vergelijking met het algemeen publiek, smeren huidkankerpatiënten zich vaker opnieuw in op een dag, smeren ze zich vaker al 30 minuten voordat zij naar buiten gaan in, en gebruiken zij over het algemeen een hogere beschermfactor.
Over het geheel genomen beschermen mensen zich veel beter als zij op het strand of bij een zwembad zijn dan wanneer zij buitenactiviteiten ondernemen, zoals fietsen, tuinieren of een stuk wandelen. Van alle beschermmethoden is het gebruik van zonnebrandcrème het populairst, gevolgd door het opzoeken van schaduw en het dragen van beschermende kleding.
Tot slot is het zonadvies-op-maat programma zeer positief beoordeeld door zowel de huidkankerpatiënten als het algemeen publiek. De adviezen werden met name positief beoordeeld op de geloofwaardigheid, persoonlijke relevantie, overzichtelijkheid, en leerzaamheid.

Het zonadvies-op-maat programma loopt in ieder geval nog de hele zomer door, dus u kunt nog steeds deelnemen. Ga hiervoor naar www.health-alert.nl
 klik door naar het kopje “Test uw gezondheid” en klik dan op “Verantwoord zonnen”. Vervolgens kunt u, door op ‘nieuwe account aanvragen’ te klikken, uw gegevens invullen en het programma starten. Het kost ongeveer 25 minuten om het programma te doorlopen.

Mocht u nog vragen of opmerkingen over het onderzoek of het programma hebben, kunt u deze mailen naar zonadviesopmaat@gvo.unimaas.nl.

 

 

 

 


Huidaandoeningen

De huid is ons grootste orgaan en bovendien, in tegenstelling tot de meeste andere organen...

Lees meer...

Huidkanker

Huidkanker is een van de meest voorkomende huidziekten in Nederland en tevens...

Lees meer...

Huidfonds

Het Huidfonds richt zich op het voorkomen van huidaandoeningen, betere zorg voor mensen met een huidaandoening en acceptatie van de huid die 'anders' is....

Lees meer...