CHECK JE VLEKJE

Nieuws

Meer Nederlanders met huidkanker 03-02-2017

Het aantal Nederlanders met huidkanker groeit. In 2016 kregen ruim 108.400 Nederlanders de diagnose kanker: 2.500 patiŽnten meer dan in 2015. Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) maakt deze cijfers elk jaar rond Wereldkankerdag bekend. De voorlopige cijfers komen van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). In 2016 kregen in totaal 15.836 mensen de diagnose huidkanker. Tegenover 14.738 patiŽnten in 2015. Huidkanker is daarmee de meest voorkomende kankersoort in Nederland.

Mannen kregen iets vaker de diagnose dan vrouwen: 8.174 mannen, 7.662 vrouwen. Het aantal mensen met huidkanker is de afgelopen 26 jaar met 308 procent gestegen. In 1990 kregen 3.882 Nederlanders de diagnose huidkanker.

Huidkanker

Het aantal patiŽnten met huidkanker blijft dus stijgen. De drie vormen van huidkanker die het meest voorkomen zijn basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en melanoom.

Goede voorlichting

Jantine van`t Klooster (directeur-bestuurder Huidfonds): ďHuidkanker kan ontstaan door een overmatige blootstelling aan ultraviolette (UV) straling. Zonblootstelling bij kinderen tot 15 jaar, verhoogt de kans om op latere leeftijd huidkanker te krijgen. Wanneer iemand in zijn leven vaker verbrandt, neemt de kans op huidkanker ook toe. Met goede voorlichting en maatregelen (zoals je huid insmeren, UV werende kleding dragen en uit de zon blijven) zijn bepaalde vormen van huidkanker te voorkomen. Voor deze bewustwording zetten wij ons bij het Huidfonds elke dag in.Ē

Zonbescherming bij kinderen

Op dit moment voert het Huidfonds een onderzoek uit bij kinderdagverblijven. Het onderzoek richt zich op het vergoten van kennis over huidkanker en hoe je met specifieke maatregelen huidkanker kunt voorkomen. Het Huidfonds wil de awareness van goede zonbescherming vergroten en ervoor zorgen dat ouders en verzorgers, leidsters van peuterspeelzalen en kinderdagverblijven, maatregelen nemen en zonbescherming bij kinderen bevorderen.

Lees voor meer informatie op Huidfonds.nl

Huidaandoeningen

De huid is ons grootste orgaan en bovendien, in tegenstelling tot de meeste andere organen...

Lees meer...

Huidkanker

Huidkanker is een van de meest voorkomende huidziekten in Nederland en tevens...

Lees meer...

Huidfonds

Het Huidfonds richt zich op het voorkomen van huidaandoeningen, betere zorg voor mensen met een huidaandoening en acceptatie van de huid die 'anders' is....

Lees meer...